درد همیشه در ورزش وجود دارد، اما توانایی ورزشکاران در تحمل درد یکی از عوامل موفقیت آنها در میادین ورزشی است
نوشتهی: دکتر ادی اوکانر، عضو انجمن روانشناسی ورزش کاربردی آمریکا
درد اطلاعات ارزشمندی در مورد بدن شما و نحوهی عملکرد آن فراهم میکند. بنابراین برای درک بهتر اینکه به چه دردی باید اهمیت دهیم و چه دردی بیخطر و حتی مفید است مطلب زیر را دنبال کنید.
در ابتدا، انواع مختلف درد که ممکن است تجربه کنید را شرح می دهیم.
۱- خستگی
احساس ناخوشایندی که بدلیل تقلای زیاد ایجاد شده و به اندازه کافی قوی نیست که بتوان به آن درد گفت. ورزشکاران باید یاد بگیرند که پس از هر سختی، آسانی است. تمرینات سخت، بخش لازم، ضروری، رایج و جدایی ناپذیر بیشتر ورزشها هستند. با فعالیت و تلاش مداوم، سختی میتواند به راحتی تبدیل شود.
۲- درد مثبت حاصل از تمرین
این درد اغلب با ورزشهای استقامتی رخ میدهد و شامل خستگی عضلانی و فشارهایی در ریه، ششها و قلب است. میزان این درد میتواند از شدید به کم متغیر باشد. این نوع از درد نیز تهدید و یا نشانهای از آسیبدیدگی نیست. از آنجایی که ورزشکاران دلیل این نوع دردها را میدانند، برفعالیت خود نظارت میکنند و میفهمند این فشارها مفید هستند و میتوانند باعث افزایش عملکرد آنها شود. بطور خلاصه درد مثبت حاصل از تمرین، نشانهی خوبی از فعالیت و پیشرفت است.
۳- درد منفی حاصل از تمرین
هنوز هم نشان دهنده آسیب نمیباشد، اما از نشانههای مثبت و مفید تمرین فراتر میرود. به عنوان مثال ممکن است یک درد با شدت بالا برای روزها ادامه یابد. در این شرایط در نهایت ممکن است خطر تمرین زدگی وجود داشته باشد.
۴- درد هشدار دهنده منفی
شبیه به درد منفی حاصل از تمرین است، که به آن عنصر تهدید کننده آسیب اضافه شده است. ممکن است تجربه جدیدی از درد و نشانه ای از آسیب باشد. معمولا تدریجی رخ می دهد و ورزشکار در ذهن خود به دنبال دلایل برروز آن است تا بتواند بطور مناسب واکنش نشان دهد.
۵- درد حاد منفی
درد شدید و خاصی است که به طور ناگهانی رخ می دهد، اغلب ناشی از آسیب است. این درد اغلب به بخش خاصی از بدن محدود میشود و به عنوان تهدید از آن نام برده میشود.
۶- بیحسی
به ندرت اتفاق میافتد اما باعث نگرانی بسیار زیادی میشود. زمانی این اتفاق میافتد که ورزشکار هیچ ناراحتی، خستگی و یا دردی را علی رغم وجود درد احساس نمیکند. در عوض، اندام ها بی حس هستند. این موضوع میتواند نشانه آسیب جدی یا فشار به عضو آسیب دیده باشد و حتی در موارد خاص منجر به محدودیت حرکتی عضو آسیب دیده شود.
بدیهی است که در موارد۵،۴ و۶ مراجعه به پزشک ضروری است اما در ادامه تمرکز ما بر دردهای شماره ۱، ۲ و ۳ خواهد بود.
چگونگی واکنش شما بهعنوان یک ورشکار حرفهای نسبت به درد اهمیت دارد
- اگر درد خود را تهدید آمیز تعبیر کنید، یا بجای اینکه بر ورزشتان تمرکز کنید بر درد تمرکز کنید، درد بیشتر میشود و با عملکردتان تداخل پیدا میکند.
- از سوی دیگر، اگر به درد، به عنوان موضوعی طبیعی و ضروری نگاه کنید و آن را نشانهی سختکوشی و دسترسی به اهداف تفسیر کنید، در این صورت درد شما میتواند یک دوست باشد.
- بسیاری از ورزشکارانی که پذیرفتهاند؛ تنها آنها نیستند که درد را تجربه میکنند عمکردشان بهتر بوده است. ورزشکارانی که با آنها مسابقه میدهید نیز ممکن است صدمه دیده باشند، بنابراین کسی پیروز این میدان است که بر درد خود مسلط باشد. قابل ذکر است که اغلب ورزشکاران احساس رضایتمندی زیادی را پس از تحمل درد در یک جلسه تمرینی سخت و یا مسابقهی طاقت فرسا گزارش کردهاند.
((پذیرش این واقعیت که درد بخشی از تمرین و مسابقه است میتواند بسیار مفید باشد))
شما نمیتوانید در سطح بالا تمرین کنید و درد را تجربه نکنید. راحتی و عملکرد عالی همزمان نمیتوانند با هم محقق شوند. شما نمیتوانید هر دو آنها را همزمان داشته باشید. قبل از تمرین و مسابقه تصمیم بگیرید که حاضرید چقدر درد را تجربه کنید تا به اهداف خود برسید. برای رسیدن به اهدافتان درد را به عنوان بخشی از تجربه خود بطور کامل احساس کنید. اجازه دهید دردتان در خدمت هدفهای بزرگتان باشد. زمانی که اجازه میدهید درد بخشی از ورزشتان باشد، احتمالا از اینکه میفهمید دردتان کمتر میشود متعجب میشوید.
منابع
۱٫Addison, T., Kremer, J., & Bell, R. (1998). Understanding the psychology of pain in sport.Irish Journal of Psychology, 19, 486-503.
۲٫Taylor, J., & Schneider, T. (2005). The triathlete’s guide to mental training. Boulder, CO: VeloPress
۳٫ Pain Tolerance in Sport, Eddie O’Connor, PhD, CC—AASP, Performance Excellence Center from http://www.appliedsportpsych.org
ترجمه: لیلا ابراهیمی
کارشناس ارشد تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز