آلیس در سرزمین عجایب از چشیر-گربهای که گوشهای از جاده ایستاده بود- پرسید، ممکنه بهم بگی از اینجا باید کجا برم؟ گربه به سرعت پاسخ داد: اینکه کجا میخواهی بری بستگی به این داره که کجا میتونی کار خاص و موفقی رو انجام بدی. آلیس جواب مشخصی نداشت و معلوم بود هیچ ایدهای هم نداره، گربه هم با پوزخند جواب داد بنابراین مهم نیست که کدوم مسیر رو انتخاب کنی.
بلانچارد(۲۰۰۷) مشاور و استاد مدیریت از این مثال قدیمی برای بیان اهمیتِ داشتن مسیر و چشم انداز برای رهبری استفاده میکند. به عنوان یک مربی، داشتن اهداف، مسیر و جهتهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای هدایت ورزشکاران و برنامههای آنها کار مشکلی است. با این حال به عنوان رهبر تیم، شما باید مسیر تیمتان را برای رهبری از طریق چشم انداز/ دیدگاه مربیگریتان مشخص کنید.
اولین گام برای داشتن دیدگاه مربیگری، توسعه آن چیزی است که بلانچارد آن را دیدگاه رهبری (LPOV) مینامد. دیدگاه رهبری شبیه فلسفه مربیگری است و به شما اجازه میدهد که بدانید؛
چگونه مربیگری را آغاز کنید، هدف اصلی خود را در زمینه مربیگری بشناسید و چگونه با افرادی که در این مسیر هستند برخورد کنید.
برای توسعهی فلسفهی مربیگری خود باید به سوالات زیر فکر کنید
۱. افراد تاثیر گذار در زندگی شما چه کسانی هستند که توانستهاند اثر مثبتی (برخی اوقات حتی اثر منفی) را بر شما باقی بگذارند؟ از آنها در زمینه مربیگری و رهبری چه آموخته اید؟ (این افراد میتوانند والدین، معلمان و مربیان شما باشند)
۲٫ با فکر کردن به هدف کلی خود، بیان کنید که میخواهید در زمینه مربیگری چه چیزهایی را بدست آورید؟ ( بطور مثال کسب انگیزه، کسب نشاط، تربیت ورزشکاران با اخلاق، قهرمانی و… )
۳٫ ارزشهای اصلی موجود در رفتار شما که در مربیگری شما تاثیر گذارند چه هستند؟ ( این ارزشها میتوانند عدالت، رقابت، تعهد، موفقیت و… باشند)
۴٫ با در نظر گرفتن آنچه از مربیان قبلی خود آموخته اید، شامل هدف کلی و ارزشهای اصلی، اعتقادات شما درمورد افراد با انگیزه و رهبر چیست؟
۵٫ ورزشکارانتان چه انتظاراتی میتوانند از شما داشته باشند؟ (بطور مثال: آماده سازی، آموزش، توجه به جزئیات، حمایت و…)
۶٫ شما چه انتظاراتی از ورزشکارانتان دارید؟ (مثلا تعهد، تلاش بسیار، داشتن، انگیزه، مدال و…)
۷٫ چه الگویی میتوانید برای ورزشکارانتان باشید؟ (مثلا الگوی یک مربیگری خوب، یک پشتیبان کامل و یا یک فرد عادل در تصمیم گیری )
پاسخ صادقانه به این سوالها با در نظر گرفتن تجاربتان با مربیان قبلی، اهدف و ارزشهای مربیگری برای موفقیتهای آتی شما بسیار اساسی است.
اگر در ابتدای مسیر مربیگری هستید حتماً وقتی را برای فکر کردن به سوالات فوق اختصاص دهید. پیشنهاد میشود بمنظور واقعیتر و ثابت تر بودن پاسخهایتان، آنها را یادداشت کنید. میتوانید پاسخهای خود را در انتهای فصل و یا زمانی که در مبارزه با مشکلات تیم نیز هستید بررسیکنید.
اگر مربیایی در حال تلاش و مبارزه با مشکلات تیم خود هستید پاسخهایتان را با دقت بخوانید. اغلب وقتی مربیان با مشکلات و چالشها مواجه میشوند، رفتارشان متضاد پاسخهای سوالات فوق است.
مربیان کهنه کار میتوانند از تجربیات خود در پاسخ عمیقتر به سوالات فوق استفاده کنند و به بینش ارزشمندتری در مورد دیدگاه مربیگریشان بدست آورند.
هر کجای دوران مربیگری خود هستید، وقتی را برای توسعه فلسفه مربیگری خود و تاثیر آن بر ورزشکاران اختصاص دهید. با این روش وقتی که مانند آلیس در گوشه ای از جاده قرار میگیرید میتوانید دیدگاه واضحی از اینکه به کجا میخواهید بروید داشته باشد.
منبع:
۱- leading with vision: developing your coaching point of view by Ryan Hedstrom.Manchester College from http://www.appliedsportpsych.org
ترجمه و گردآوری: دکتر محبوبه غیور
عضو هیئت علمی دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران
یک دیدگاه برای “مربیگری با فلسفه: نگاه مربیگری خود را توسعه دهید”
عالییییی مرسی